ENERGIE

Als je in Nederland een apparaat zoals een wasmachine koopt moet je vooral letten op het energieverbruik, want met z’n allen verbruiken we meer dan goed is. De meeste contactgezinnen gebruiken daarentegen minder dan goed voor ze is. Om nou bij 20 graden vorst niet te stoken is wel erg milieuvriendelijk maar niet erg mensvriendelijk. Toch is dat heel gewoon bij een aantal gezinnen aldaar.

  

in september 2018 ontvingen 11 families een kookstel en een gasfles

KOKEN

Laten we eerst eens kijken naar de afdeling ‘koken’. Roemenen koken op gas, elektrisch of op open vuur. Gasaansluiting is meestal alleen in de steden te vinden, dus niet voor iedereen beschikbaar. Een andere variatie die veel voorkomt is koken op butaangas uit een fles (vergelijk campinggas maar dan met een veel grotere gasfles). Elektrisch koken wordt veel door studenten gedaan. Een gevaarlijke variant is een spiraal in te metselen in een grote steen en deze elektrisch te verhitten. Ook straalkacheltjes worden wel gebruikt. Lekker oppassen met al dat water dat bij koken wordt gebruikt!

VERWARMING                                                 

De meest voorkomende manier voor koken en verwarming is op een ‘soba’, die bijna overal (en zeker in alle dorpen van Roemenië) te vinden is en zeker bij arme mensen. Het is een allesbrander gemetseld van gebakken stenen tegen de muur van de kamer en met een ijzeren kookplaat waar de pannen in 3 of 4 gaten kunnen verzinken met de bodem op het vuur. Soms heeft de soba een deur en een oven, maar dat is iets duurder. In de soba kan van alles verbrand worden. Ideaal is hout, maar hout is duur. Daarom vind je bij onze contactgezinnen hele andere brandstoffen waar wij Hollanders nog niet aan gedacht hadden: plantenresten (biomassa: zonnebloem en maïsstengels, maïs kolven), kolen, gedroogde koeienvlaaien, karton, resten stof, plastic flessen, etc. Het moge duidelijk zijn dat de binnenhuisatmosfeer er daarmee niet op vooruit gaat.

Bij de middenklasse vind je een luxere variant van de soba: een terracotta-uitvoering. Verder vind je ook wel cv’s maar niet bij onze contactgezinnen.

Wat wij zelf hebben gezien is dat bij veel contactgezinnen de ‘kachel’ zo laag staat dat er bij vorst nauwelijks te leven valt. Er is gewoon geen geld om brandstof te kopen dus. Daaruit komen ook weer andere problemen, zoals slechte voeding, ziekte, of onderwijsachterstand (want huiswerk maken gaat niet met koude vingers) voort.

 

WAT WIL DIALOOG DAAR AAN DOEN?

- u kunt een gezin steunen door hun portie brandhout voor 1 stookseizoen te (mee)financieren: 200 Euro of een deel daarvan.

- u kunt een gezin steunen door met een (3-pits)kookstel + butaanfles te financieren. Dit kost minimaal 105 Euro.

- u kunt de aanschaf en bouw van een soba financieren. Het materiaal kost ca. 160 Euro. Het arbeidsloon voor de bouw zal op ca 50 Euro uitkomen, dus met 210 Euro kan een familie voortaan het huis gaan verwarmen.

Hoe?  Het bedrag kan overgemaakt worden op rekening IBAN NL92RABO0343711109 t.n.v. Stichting Dialoog onder vermelding van 'Energieproject'

Alle giften zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelastingen. De. St. Dialoog heeft een ANBI-status. 

                                                                                                                          

ACTUEEL

In (september) 2019 kregen 4 families een 3-pits gasstel en twee families een gasfornuis (grote gezinnen). Twee andere gezinnen kregen een gasfles (bij de overigen was al een (hervulbare) fles aanwezig). In 2020 was het vanwege corona niet mogelijk gezinnen te bezoeken en daardoor heeft dit project dus stilgelegen.  

 

                                                                                                                           

 

klik op de foto voor meer foto's